УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!
 
Българският културен институт в Москва Ви кани
на 18 януари (вторник), от 19.00 ч.
на откриване на фотоизложба
 

Проектът на Българско дружество в град Сиктивкар е посветена на 100-годишнината от създаването на Република Коми и включва 50 снимки, архивни и съвременни, разказващи за живота на българите в региона. Изложбата ще представи Галина Костова, председател на Българското дружество от град Сиктивкар.

Експозицията е отпечатана върху дървени платна и е разделена на два тематични блока:
Блокът «Българите в Коми вчера» включва черно-бели фотографии от 70-те години на миналия век, на които са заснети посещенията на български делегации в Коми АССР, фестивали на съветско-българската дружба и портрети на обикновени българи. Архивните снимки са предоставени с любезното съдействие на Сергей Морохин, председател на регионалния клон на Коми на Руската фондация за мир.
Вторият блок от фотоизложбата «Българите в Коми днес» е личен фотопроект на дружеството от 2018 г. Към момента са проведени четири фотосесии на открито в национални и стилизирани български носии на фона на природата на Република Коми. В проекта участват българи, живеещи днес в Сиктивкар, и деца, внуци на онези българи, които са работили в Коми през 70-те – 80-те години.

Всеки блок съдържа 25 снимки. Това количество не е случайно. 25 години продължава сътрудничеството между Коми АССР и НРБ. Материалът за представяне на снимките също не е избран случайно, защото именно дървото се превръща в свързващо звено в това дългогодишно партньорство, прераснало в приятелство между двата народа в продължение на много години.

 

Фотоизложба «Българите в Коми вчера и днес» Фотоизложба «Българите в Коми вчера и днес» Фотоизложба «Българите в Коми вчера и днес»

Изложбата в залата на БКИ-Москва ще продължи до 22 февруари.

Къде: БКИ-Москва (ул. «Николоямская», 1).
Молим да потвърдите вашето участие в отговор на това писмо до 15 януари.
Можете да се регистрирате самостоятелно: https://bci-russia.timepad.ru/event/1895781/

 

Виктор Бойчев,

директор 

 

Болгарский культурный институт – Москва